Наличието на склад има потенциала да донесе значителни ползи за вашия бизнес. Но само да разполагате с голямо помещение, в което да съхранявате продуктите си не е достатъчно, за да постигнете ефективност на работния процес. Нужно е вашето складово помещение да бъде организирано добре, тъй като това ще ви спести време, ще оптимизира процеса за подготовка и изпращане на поръчки и ще минимизира забавените или обърканите такива, повишавайки удовлетворението на клиентите ви. Но как да постигнете това?

Независимо дали разполагате с малък склад, или с няколко просторни складови помещения, има някои базови принципи при проектирането и организацията, които си струва да вземете предвид, за да си спестите време, нерви и загубени средства.


Определете каква е целта на вашия склад

Ако не ви се е налагало да организирате склад преди и няма да разчитате на помощ от специалисти, вероятно се питате от къде да започнете. Преди да се насочите към конкретните организационни детайли и разрешаването на възникващите проблеми, имате нужда да придобиете генерален поглед над нещата. Започнете като си изясните каква точно е целта на склада, дали ще функционира като част от по-голяма верига, какви продукти ще се съхраняват в него и т.н.

Много е важно тези цели да се изяснят и да се запишат, така че всички ангажирани страни да бъдат наясно с очаквания резултат - особено когато времето, бюджетът или ресурсните проблеми по време на проекта изкушават заинтересованите страни да компрометират заложените оперативни или проектни цели.

Създайте оптимално разпределение на пространството

Това е още една много важна стъпка, която не бива да пренебрегвате. Ефективното използване на наличното складово пространство може да спомогне за подобряване на видимостта на запасите, намаляване на времето за пътуване и повишаване на общата оперативна ефективност. Когато проектирате оформлението на склада си, от решаващо значение е да отделите максимално пространство за целите на съхранението и обработката на инвентара, за да улесните служителите си.

Осигуряването на непрекъснат поток от стоки, персонал и оборудване е от жизненоважно значение при проектирането за безпроблемното функциониране на вашия склад. Можете да избегнете неефективни маршрути и прекъсвания, като стратегически планирате оформлението на вашия склад, така че да улесните всяка операция по последователен начин.

Избор на стелажи

Изборът на подходящи стелажи е още едно от нещата, които не бива да пренебрегвате при организацията на склада. Трябва да се уверите, че конструкцията, върху която ще се съхраняват продуктите ви е достатъчно здрава и стабилна, за да ги издържи. Когато подреждатe продуктите важно е да осигурите лесен достъп до по-бързо оборотните от тях. Тези, които се поръчват по-рядко, може да подредите на по-високо или в дъното на помещението, за да дадете приоритен на останалите.

Инвестиция в техника

Последното нещо, на което ще се спрем в тази статия, това е инвестицията в подходяща техника. Особено когато става дума за големи складови пространства, смарт компютърни системи, които да следят наличностите, поръчките и местоположението на продуктите, може да бъде изключително полезна инвестиция, която да ви се отплати с времето.

Що се отнася до зареждането на склада или превозването на отделните продукти, наличието на един или няколко мотокари, подходящи за целите на вашия бизнес, са повече от задължителна придобивка.

Ако сте в търсене на подходящ мотокар, Motokarbg.com предлага богата гама от нови и рециклирани мотокари на едни от водещите производители в бранша. Повече информация ще откриете на нашия сайт.