Видове мотокари според приложението как да изберем?

Тяхната универсалност е доказана във времето, но за да бъдат максимално ефективни за бизнеса, производителите са създали различни модификации с конкретно приложение, съобразени с мястото на експлоатация, динамиката и продължителността на работния процес, терена на работа и  спецификите на пространството, в което ще оперират.

Нуждите на бизнеса наложиха във времето разработката на много различни функционалности, като за максимална рентабилност и оптимизация на работния процес, е важно изборът на складово-подемна машина да се осъществи след консултация със специалист.

В тази статия ще обобщим различните видове мотокари, според приложението, капацитета и спецификите на работа, както и факторите, които трябва да отчетете при избора на машина.

Според приложението си складово-подемните мотокари се разделят на следните видове:

 

Мотокари със складово приложение:

Това са най-често срещаните и универсални модели на производителите. Използват се във фабрики, складове, логистични центрове, магазини и много други. Според горивото за задвижване се разделят на дизелови мотокари, електрокари и газокари.

Мотокарите със складово приложение задължително притежават следните характеристики, които трябва да вземете предвид, за да определите тяхната  продуктивност, маневреност и нива за безопасност:

Капацитет на повдигане - това е максималното тегло, което може да манипулира, без да влияе негативно на стабилността на машината Този фактор е от решаващо значение при избора на складово-подемна машина;

Център за натоварване - това е разстоянието от вилиците до центъра на тежестта на товара, който носи мотокара. Той е променлив според височината, ъгъла и наклона на повдигане;

Стабилност – когато товарът е съобразен с максималната препоръчителна товароносимост, той остава сигурен и стабилен. Различните марки мотокари с еднакъв капацитет обаче се оказва, че на практика имат различни нива на стабилност. Мотокарите използват собственото си тегло, за да уравновесят теглото на товара и са проектирани да бъдат стабилни, стига да останете в рамките на препоръчителните граници на тегло и височина.

Складовият мотокар е отличен за товарене и разтоварване от превозни средства и може да се използва за превоз на инвентар, повдигане на палети и преместване на стоки на къси разстояния. Обикновено те могат да носят тегло от един до пет тона и работят най-добре на закрити места.

Мотокарите със складово приложение също се разделят на подкатегории:

Странични товарачи

Страничните товарачи работят чудесно в тесни пространства и в трудни за навигация области, където маневрирането е много трудно. Операторът на страничния товарач има обособено странично отделение. Страничният товарач може да се придвижва близо до стелажните системи, да го повдига и пренася в същата посока, без да се налага да се обръща.

Тази маневреност на страничните товарачи ги прави идеални за пренасяне на дълги товари от труден за обработка материал като дървен материал или дълги стоманени тръби, които биха били много нестабилни при конвенционален мотокар.

Противовесен мотокар

 Противовесните мотокари са това, за което повечето хора се сещат, когато си представят мотокар. Задвижват без опорни рамена. Вилиците са позиционирани фронтално на предната част на машината, което улеснява събирането на инвентара на и от рафтовете.

Машината има дизайн, който уравновесява собственото й с теглото на товара. Често има допълнителна тежест отзад за повече стабилност. Противовесните мотокари могат да се предлагат в модификации – електрокари, газокари и дизелови мотокари. При електрическите модели тежката електрическа батерия захранва машината и действа като баланс за теглото на товара.

Противовесните мотокари също се предлагат в опции с 3 колела, които позволяват на водача да маневрира лесно в кръг.

Повдигащите се мотокари с противовес улесняват и лесното движение на оператора при слизане и качване

Промишлени мотокари

Промишлените мотокари също са известни като мотокари с голям капацитет и  могат да вдигат товари, които са много по-тежки от възможностите  на стандартните кари и да ги повдигат много по-високо. Повечето модели индустриални мотокари започват с максимално тегло от 14 тона, но те не могат да достигнат или да оперират под неудобен ъгъл.

Мотокари за неравни терени

Мотокарите за неравни терени оперират на трудни и нестабилни повърхности. Те имат плътни пневматични гуми, подобни на тракторните, които остават устойчиви по мокри или хлъзгави повърхности или не могат да бъдат пробити с пирони или остри камъни. Тези гуми също помагат за стабилност при пренасяне на тежки товари по неравна основа.

Мотокарите за неравни терени често се използват в дърводелски предприятия или на строителни площадки, които изискват повдигане до високи коти. Те могат да имат традиционна права мачта или телескопична мачта за още по-голям обхват.

Ричтраци

Ричтраците са изключително полезни складово-подемни машини. Името им идва от способността им да разширяват вилиците извън стабилизиращите си крака в стелажи. Те работят добре в тесни пространства, маневрират в складове с тясна инфраструктура и вдигат товари до големи височини (над 10 метра).

Ричтраците имат малък просвет център на междуосовото разстояние и са най-подходящи за работа на закрито по равни и достъпни повърхности. Обичайно имат тежки електрически батерии и стабилизиращи крака и не се нуждаят от тегло за противовес, за да останат стабилни.

Как да изберем подходящия мотокар

Изборът на правилна складово-подемна машина е много важен, за да оптимизирате работния процес, да намалите разходите и да си спестите закупуването на допълнителна техника. Съветваме ви да се консултирате с наш специалист ТУK , преди да вземете решение. Освен изброените в тази статия характеристики, различните модификации на складово-подемни машини предлагат и се характеризират и с много други възможности, които ще улеснят бизнеса ви.

Задължителните критерии, които трябва се отчетат при избор на мотокар са:

Капацитет – какво тегло се налага да бъде манипулирано и на каква височина;

Пространство - колко голяма е вашата площ, колко високи са вратите и отворите, има ли различни нива;

Мощност – вида на горивото и мощността се съобразяват с мястото и капацитета на приложение на мотокара;

Повърхност – гладка, неравна или труднодостъпна е повърхността на използване, за вътрешна или за външна употреба ще се използва мотокара.

Правилният избор на мотокар е от решаващо значение и за безопасността на работа – за оператора, товара, служителите, пожаробезопасността и т.н.

 Изключително важно е всеки оператор да е обучен и подготвен при експлоатацията на всеки вид складово-подемна машина. Повече за безопасността на управление и съхранение можете да прочетете тук.

Motokarbg.com ви съветва да спазвате инструкциите на производителите на мотокари , електрокари и газокари и останалата складово-подемна техника. Компетентното обслужване, специализираният сервиз и оригиналните резервни части са в основата на продължителния и безопасен работен цикъл.

Независимо дали са нови или рециклирани , мотокарите имат нужда от компетентно наблюдение и предварителен инструктаж на оператора.

 

Категория: